Chilipepers en Slakken

Wanneer je besloten hebt om je chilipepers in de open lucht te laten genieten van de weldadige zon dan bestaat de kans dat ze worden belaagd door vraatzuchtige slakken. Deze weekdieren (Molusca) zijn in staat om binnen korte tijd aanzienlijke schade aan het gewas aan te brengen.

Slakken hebben vaak een voorkeur voor jonge tere bladeren, maar omdat slakken maar moeilijk kunnen klimmen is de onderzijde van een chilipepeperplant ook vaak het doelwit van de slak. Dat de schade door slakken is veroorzaakt is in het merendeel van de gevallen te zien aan het slijmspoor dat ze achterlaten.

Chilipepers en Slakken

[Foto: John Sullivan]

Hoe kunnen we de schade aan de chilipeperplanten verhinderen of beperken? Er bestaan een aantal methodes, die in meer of mindere mate succes kunnen opleveren.

Het strijdplan

- Slakken zijn een uur of twee na zonsondergang het meest actief. Probeer de boosdoeners op weg naar hun maaltijd handmatig te onderscheppen en definitief te verwijderen.

- Slakken houden niet van een lastige en onregelmatige ondergrond en zullen die dan ook proberen te vermijden. Grind en grit rondom de chilipeperplanten zou een goede barrière kunnen opleveren. Ook zou je de chilipeperplanten op een verhoging kunnen plaatsen.

- Een natuurvriendelijke tuin trekt ook dieren aan die slakken op het menu hebben staan. Vooral vogels zijn liefhebbers van slakken. Vraag hier de gratis brochure 'Meer vogels in de tuin' aan.

- Slakkenvallen zijn ook een creatieve manier om de strijd met slakken aan te gaan. Graaf enkele plastic bekertjes in de grond (rand bekertje is rand grond) en vul deze voor de helft met bier. De geur van bier is voor slakken onweerstaanbaar, ze zullen de beker inklimmen en verdrinken. Het advies is om circa één beker per vierkante meter te plaatsen.

- Indien je plant in potten kun je zelfklevende kopertape rondom een pot bevestigen. Deze tape houdt slakken tegen tijdens hun kruiptocht naar de planten.

- Ten einde raad? Niets helpt? Gebruik dan slakkenkorrels.

08.11.23

Blogartikelen

Snelle verzending
Voor 17.00 uur besteld, vandaag verstuurd.

Groot assortiment
Voor alle peperliefhebbers een ruime keuze.

Kwaliteit is belangrijk
100% tevredenheidsgarantie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief