Meestal kunt je niet alle chilipepers in een keer vers in de keuken gebruiken. Hoe kun je chilipepers bewaren?
Pepers op hun best
Wil je pepers vers gebruiken dan zijn ze op hun best (volgens velen) wanneer ze net zijn verkleurd. Van groen naar rood bijvoorbeeld of van groen naar geel. Op dat moment hebben ze dezelfde frisse smaak als de jonge onrijpe peper, maar ook de rijke smaak van de volwassen peper. In de volwassen peper neemt de vitamine A en de hoeveelheid suiker toe. Zodra de pepers helemaal zijn verkleurd zullen ze langzaam uitdrogen.
Drogen
Het drogen van chilipepers is de meest gebruikte en oudste manier om ze te bewaren. Alle pepers zijn te drogen, maar sommigen lenen zich hier iets minder goed voor. Pepers met veel vruchtvlees en een dikke vruchtwand zoals de Jalapeno drogen moeilijker. Jalapeno’s worden daarom soms in rook gehangen en gedroogd (chipotle). Andere soorten worden ook vaak geroosterd om hun harde velletje makkelijker te verwijderen. Op de barbecue kun je ze in korte tijd roosteren en het velletje verwijderen.
Kleine pepertjes met weinig vruchtvlees kun je binnenshuis op een warme plek drogen. Je kunt er een rista of een krans van maken door ze in een sliert op te hangen. Wanneer pepers meer vruchtvlees bevatten zijn ze moeilijker te drogen en kan er schimmel bij komen. Om dit te voorkomen kun je ze opensnijden. In de zon drogen ze goed, maar ook de oven kan helpen. Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer je ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar je ze kunt breken. Er zijn ook dehydrators te koop om uw groenten en pepers te drogen.
Droge pepers zijn in hun geheel te bewaren, maar je kunt ze ook vermalen tot poeder of in een pepermolen gebruiken (chilimolen). Zo nemen ze een stuk minder ruimte in. Vermaal de chilipepers in een keukenmachine tot kleine stukjes en stop ze in een (doorzichtige) pepermolen. Erg handig voor in de keuken.
Ook kun je er chilipoeder van maken door ze nog fijner te malen in een elektrische keukenmachine. Bewaar de poeder in kleine luchtdichte potjes. Draag bij deze manier wel een mondkapje of iets dergelijks. Chilipoeder in je neus of keel is allerminst prettig! Als het kan doe het dan buiten.
Invriezen
Chilipepers kun je in hun geheel of gesneden in de vriezer bewaren. Doe ze in vrieszakjes om uitdroging te voorkomen. Invriezen is een prima manier om ze te bewaren. Ze behouden dezelfde smaak als verse pepers. De textuur verandert wel, ze worden iets slapper (de cellen knappen tijdens het vriezen).
Chili azijn
In schone flessen of potten kun je pepers bewaren in azijn. Laat ze drie weken staan en gebruik bij marinades of met olie bij salades.
Chili olie
Chili olie kun je op dezelfde manier maken als hierboven beschreven. Door het risico op botulisme kun je verse pepers echter niet bewaren in olie. Haal ze eruit zodra ze hun smaak aan de olie hebben gegeven.
Chili drinks
Ook kun je pepers inmaken in drank. Op deze manier blijven pepers goed bewaard en kun je bijzondere dranken serveren. Maak de chilipepers schoon en verwijder de zaden en het binnenste gedeelte. Snijd de pepers in grove stukken en stop ze in een fles of pot. Giet er wodka, gin of rum bij. Laat het minstens twee weken staan.