Chilipepers en pepperspray

De Nederlandse politie is sinds een aantal jaren uitgerust met pepperspray. Dat is capsaïcine, opgelost in een plantaardige olie dat via een drijfgas wordt verspreid. Zijzelf noemen het geruststellend 'een veilig wapen met een korte werkingstijd. Het veroorzaakt een acute ontsteking aan ogen, zodat mensen hun ogen moeten sluiten, de lichaamsmotoriek verliezen en enige minuten zijn uitgeschakeld'.


De informatie van de politie is niet helemaal juist want chilipepers, capsaïcine en dus ook pepperspray, zo weten wij allemaal, veroorzaken helemaal geen acute ontstekingen, maar een acute irritatie. Dat is op zich wel een ontstekingsreactie van het lichaam, maar geen daadwerkelijke ontsteking.

Wat ook niet helemaal juist is in dat korte stukje tekst is dat pepperspray veilig genoeg is voor gebruik bij mensen. De normale reactie van een mens kan gedurende 15 tot 30 minuten een tijdelijk gevoel van blindheid opleveren, maar ook een brandend gevoel van de huid, spasmes van het bovenlichaam die het lichaam voorwaarts laten buigen alsmede niet te stoppen hoesten. Dat laatste maakt het voor een bespoten man of vrouw een minuut of drie tot vijf lastig om te ademen.

Dat laatste maakt het extra lastig voor iemand met een ziektebeeld dat het al lastig maakt om in normale omstandigheden normaal adem te halen. Dus iemand met astma of COPD kan al snel in een dodelijke ademnood terechtkomen. In Amerika zijn tot nu toe al meer dan 70 doden te betreuren geweest door het gebruik van pepperspray. De politie kan deze cijfers niet weerspreken, maar wijst dan op het alternatief: hoeveel doden zouden er zijn geweest als er geen pepperspray geweest zou zijn en ze hebben moeten schieten. Ja, als...

Het is ook nauwelijks wetenschappelijk onderzocht of het inzetten pepperspray bij mensen op korte of langere termijn schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het enige onderzoek waarop de Nederlandse regering zich gebaseerd heeft toen het besloot om pepperspray als wapen te gaan gebruiken bleek geschreven te zijn door een Amerikaanse ex-FBI-agent Thomas Ward. Een aantal jaren later is hij echter tot een gevangenisstraf veroordeeld omdat hij een grote som smeergeld had aangenomen van een aantal peppersprayproducenten. Ook in Nederland bleek de politie vatbaar voor smeergeld en zo kon het gebeuren dat een soms dodelijk wapen door onwetende politieagenten als 'veilig' wordt ingezet tegen burgers die ze horen te beschermen.

Maar wat blijkt: hoe scherper je gewend bent te eten, hoe minder last je blijkt te hebben van die brandende pijn van pepperspray in je ogen. Dus is er voor potentiële wetsovertreders een eenvoudige remedie en dat is om zoveel mogelijk gezonde chilipepers te leren eten. 

08.11.23

Blogartikelen

Snelle verzending
Voor 17.00 uur besteld, vandaag verstuurd.

Groot assortiment
Voor alle peperliefhebbers een ruime keuze.

Kwaliteit is belangrijk
100% tevredenheidsgarantie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief