De Jalapeño peper
Eén van de bekendste chilipepers zijn de scherpe jalapeño pepers. Zoals alle andere chilipepers bewoonde deze variant delen van Midden- en Zuid-Amerika. Voor het geval u benieuwd bent naar de oorsprong van de naam van deze peper, volgt hier de oplossing. Jalapeño verwijst allereerst naar de Mexicaanse stad Jalapa Enriquez, hoofdstad van de deelstaat Veracruz ('echt hart'). Maar zo simpel is het natuurlijk niet want Jalapa wordt ook wel als Xalapa geschreven en die variant komt uit het Nahuatl, de oorspronkelijke taal van de inheemse Azteken en Tolteken. Uiteindelijk is het een combinatie van de Azteekse woorden xal-li ('zand') en a-pan ('bron'). Het woord zegt ons dus iets over de oorspronkelijke vindplaats van de chilipepers: nabij een bron in het zand.
Op de bekende Scovilleschaal varieert de scherpte van de Jalapeño peper tussen de 2500 en 8000. Hoewel we de Jalapeño peper tegenwoordig beschouwen als zeer heet, vonden de Azteken hem vierhonderd jaar geleden maar een milde variant. Zij hadden hun eten dus liever nog behoorlijk wat scherper gekruid.
Deze peper kan alleen maar gedroogd worden door hem te roken, wat dus ook direct de heerlijke rokerige smaak verklaart. Gedurende de zestiende eeuw werden op Mexicaanse markten al chilipepers verkocht onder de Spaanse naam chile ahumado ('gerookte chili'), maar de plaatselijke naam was pochchilli. Ondertussen is de naam verbasterd tot chipotle, maar het betreft nog steeds een gerookte Jalapeño peper.
Blogartikelen
-
Chili Con Carne y Chipotle
08.11.23Chili Con Carne y Chipotle met Cherrytomaten als smaakbommen.Ingredienten voor 4 pers.:- 500 riblapp
-
Chilipepers en Malaria
08.11.23Malaria is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door eencellige parasieten van het geslacht Pla
-
Chilipepers en Olifanten
08.11.23In diverse Afrikaanse en Aziatische landen staan olifanten bekend als veroorzakers van behoorlijke s
- Lees meer artikelen